تکمیل پارچه به چه معناست؟
تکمیل نام مجموعه ای از فعالیت های مختلف است که بر روی الیاف، نخ و پارچه انجام می شود تا خواص آن بهبود یابد و یا خواص جدیدی به آن اضافه شود. هدف از عملیات تکمیل نهایی روی پارچه افزایش کیفیت پارچه و جلب نظر مشتری می باشد.
به فرآیند کامل شدن تولید پارچه پس از تولید خام یا اولیه پارچه ، اصطلاحاً تکمیل می گویند.در عملیات تکمیل، پارچه تحت اعمال شیمیایی و مکانیکی قرار میگیرد
عملیات تکمیل شامل سه گروه می باشد
انواع فرایند تکمیل پارچه
تکمیل مقدماتی: تکمیل مقدماتی این عملیات به عنوان آماده سازی الیاف برای ورود به ریسندگی می باشد و یا آماده سازی پارچه برای ورود به چاپ یا رنگرزی می باشد.
این عملیات شامل:
- شست وشوی الیاف (Scouring): که مخصوص الیاف پشم می باشد. زیرا پشم پس از چیده شدن بسیار کثیف و بدبو است.
- کربنیزه کردن (Carbonization): پشم خام علاوه بر چربی، مقداری خار و خاشاک همراه دارد که با شستن پشم از الیاف جدا نمی شود. به کمک یک اسید قوی خار و خاشاک و مواد چربی موجود در پشم هیدرولیز شده و به صورت ذغال در می آید. و با تکان دادن الیاف، ناخالصی ها می ریزد.
- شست و شوی پارچه: پارچه هایی که در قسمت بافندگی تولید می شود عموما تا حدی کثیف و روغنی است و باید شسته شود. تا آماده انجام مراحل بعدی گردد.
تکمیل میانی: عملیات تکمیل میانی پارچه این عملیات شامل تکمیل هایی است که به پارچه خواص جدیدی را می دهد. مواردی از این تکمیل عبارت اند از: بخار دادن نخ برای تثبیت تاب، و برای تثبیت رنگ، سفید گری (Bleaching): در این عمل پارچه به کمک مواد سفید کننده سفید می شوند تا ظاهر بهتری پیدا کنند و یا رنگرزی و چاپ بر روی آنها بهتر انجام شود. مرسریزه کردن (Mercerizing) این عمل برای جذب بهتر مواد و رنگ، فقط روی الیاف پنبه انجام می شود. سود سوز آور غلیظ به مدت کمی روی پنبه قرار می گیرد و به سرعت شست وشو می شود. | آهار زنی روی نخ های تار، قبل از بافندگی
تکمیل نهایی : تکمیل نهایی این گروه از تکمیل ها زمانی استفاده می شوند که منسوج مراحل نهایی تولید را می گذراند و پس از آن بسته بندی شده و به فروش می رسد. کلرینه کردن پشم برای جلوگیری کردن از نمدی شدن و زشت شدن ظاهر پارچه پشمی ضد آتش کردن پارچه یا نخ تا مقابل اتش گرفتن و یا گسترش آتش مقاوم تر شود. ضد آب کردن در این عملیات نفوذ آب به پارچه کاهش پیدا می کند.
پس از مرور دستهبندی عملیات تکمیلی، کلیاتی از مهمترین عملیات تکمیلی در زیر ارائه شده است:
- شستوشوی کالای نساجی
- نرمکنها
- آهارزنی و آهارگیری
- مرسریزاسیون
- سفیدگری
- عملیات تکمیل ضد و دافع آب
- عملیات تکمیل ضد آتش
- عملیات تکمیل ضد باکتری و ضد قارچ
- جمع بندی عملیات تکمیل
نکته:
یکی از عملیاتی که فقط روی پنبه انجام میشود، مرسریزه کردن است که شامل تماس پنبه با محلول سود سوزآور و سپس شستوشوی محصول در محلول رقیق اسید و آب سرد به منظور خنثی سازی است. بر اثر مرسریزاسیون درخشندگی و جلای پنبه افزایش مییابد و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آن تغییرات زیادی پیدا میکند. معمولا پارچههای مرغوب پنبهای تحت عملیات مرسریزاسیون قرار میگیرند.
نکته:
تکمیل پارچه مرحله ای از کار بروی پارچه می باشد که عملیاتی روی نخ و پارچه و کش پارچه است که کیفیت یا به اصطلاح کوالیتی پارچه بالاتر می رود , و باعث جذاب تر شدن پارچه می شود و باعث می شود پارچه زیر دست خیلی بهتری داشته باشد برای استفاده .
ویژگی تکمیل پارچه:
- نرمی
- آبرفت
- اتوپذیرندگی
- و خیلی مسائل دیگر مورد استفاده قرار می گیرد .
نکته:
در عملیات تکمیل پارچه تحت اعمال شیمیایی و مکانیکی قرار میگیرد و علاوه بر این که ارزش تجاری آن بالاتر میرود، مشتری پسندتر نیز میشود. پارچهها با توجه به نوع و جنسشان، از عملیات خاص تکمیلی برخوردار میباشند. پارچههای با جنس الیاف گیاهی، حیوانی و یا مصنوعی هر کدام عملیات تکمیلی خاص خود را میطلبند .
تکمیل پارچه چیست و چطور انجام میشود؟
تکمیل پارچه به منظور بهبود خصوصیات پارچه پس از مرحله رنگرزی انجام میگیرد. به دلیل آنکه بعد از مرحله رنگرزی پارچه دارای عرض متفاوتی می باشد و کیفیت مناسبی برای تولید پوشاک ندارد در مرحله تکمیل پارچه با دستگاهی به نام کامپکت پارچه با عرض یکسان و با بخار و حرارت تکمیل و آماده به ارسال برای مشتری می شود.
انواع تکمیل نیز به سه دسته تقسیم میشود :
- تکمیل موقت یا ناپایدار مانند اتو زدن و نرم کردن
- تکمیل دائم مانند نمدی کردن و خارزدن
- تکمیل ثابت مانند پلیمریزه کردن منومری در سطح کالا
پارچه های فاستونی پس از تولید در چند مرحله با ماشین آلات صنعتی شسته و اتو می شوند تا الیاف آنها طول ثابت بیابد و در اثر اتوکشی و استفاده، پارچه شکل و ایستایی خود را از دست ندهد.
دیدگاه خود را بنویسید