تاب نخ:
در کارخانه های ریسندگی موضوعی بنام تاب نخ بسیار مهم میباشد یکی از دلایل آن در خرید و فروش نخ و تولید نخ میباشد بر ضخامت و زیر دست پارچه و همچنین میزان ایجاد پرز دانه در پارچه اثر میگذارد. از آنجایی که نخ هایی با تاب کم، پفکی و حجیم هستند، پارچه های بافته شده از این نخ ها از پارچه های بافته شده از نخ های با تاب زیاد ضخیم ترند.
از آنجایی که نخ هایی با تاب کم، حجیم و نرم و صاف هستند و نخ هایی با تاب زیاد توپر، ضخیم و زبرتر هستند بنابراین پارچه های بافته شده از نخ هایی با تاب کم دارای زیر دست صاف و نرم تری هستند.
با افزایش تاب نخ، اتصال و چسبندگی الیاف به یکدیگر افزایش پیدا میکند و الیاف به راحتی از نخ خارج نمیشوند، لذا احتمال ایجاد پرزدانه در سطح پارچه بافته شده از نخ های با تاب زیاد، کاهش می یابد . در مقابل، پارچه بافته شده از نخ های با تاب زیاد، شق و رق تر و سفت تر قابلیت آویزش آن کمتر است.
تاب نخ چیست؟ و چه تاثیری بر مقاومت پارچه دارد؟
تاب نخ ، یکی از پارامترهای تأثیرگذار بر کمیت و کیفیت تولید نخ و تولیدات وابسته به آن است. بطور خلاصه آرایش مارپیچی الیاف در اطراف محور نخ را تاب میگویند. برای آنکه رشتههای الیاف تشكیل دهنده نخ، بهتر و بیشتر به هم بچسبند و يكديگر را بپوشانند و رشته نخ محكمتری به وجود بیاورند آنها را به هم میتابانند. تاب دادن الیاف یعنی الیاف را حول محور خودشان میچرخانند تا نقاط اصطكاك بین الیاف بیشتر شود و استحكام بیشتری پیدا کند. تعداد تاب معمولاً به صورت تاب در اینچ (TPI) یا تاب در متر (TPM) بیان میشود.
هدف از ایجاد تاب نخ :
- جلوگیری از پرز دار شدن نخ
- افزایش استحکام نخ
- ایجاد مقاومت بیشتر در مقابل اصطکاک
- ایجاد یکنواختی بیشتر
- آماده شدن نخ برای بافندگی
تاثیر تاباندن نخ بر خصوصیات نخ و پارچه :
- لمس پارچه
- جذب رطوبت
- ویژگی های پوشیدنی لباس
- جلوه های زیبایی شناختی پارچه
- جذب موئینگی رطوبت
- نفوذ پذیری هوا
- درخشندگی و جلا
نکته:
تاب در نخ از جمله شاخصهای مهم در کیفیت محصول نهایی شاملپارچه و پوشاک خواهد بود. به طور کلی میزان کم یا زیاد بودن تاب نخ میتواند باعث افزایش یا کاهش مقاوت پارچه شود.
جنس پارچه:
جنس پارچه بر زیردست و چروک پذیری پارچه اثر می گذارد.
جنس الیاف و نخی که پارچه از آن تهیه می شود بر صافی یا زبری پارچه اثر می گذارد. برای مثال، پارچه پشمی در مقایسه با پارچه پنبه ای، زبر است و این به دلیل وجود فلس در سطح الیاف پشم و ایجاد ناهمواری و اصطکاک سطحی است.در فروش عمده پارچه موارد فوق بسیار مهم میباشد
پارچه های پشمی، ابریشمی و پارچه های از جنس پلی استر، در مقایسه با پارچه های پنبه ای و پارچه های از جنس ویسکوز کمتر چروک می شوند و چروک ایجاد شده در آنها سریع تر و بهتر از بین می رود. به عبارت دیگر، چنین پارچه هایی برگشت پذیر یشان از چروک بیشتر است. همچنین، پارچه های از جنس الیاف مصنوعی، در مقایسه با پارچه های از جنس الیاف سلولزی، چروک پذیری کمتری دارند و چروک ایجاد شده در آنها سریع تر از بین می رود.
شناخت عوامل موثر بر کیفیت پارچه:
- تاب نخ
- ظرافت نخ
- طرح بافت
- تراکم پارچه
- جنس پارچه
- ساختار پارچه
دیدگاه خود را بنویسید