صنایع نساجی:
صنایع نساجی شامل همه مراحل تولید انواع الیاف، تبدیل الیاف به نخ، تبدیل نخ به انواع پارچه و همچنین شامل فرایندهای تکمیل بر روی پارچه و منسوجات مانند رنگرزی و چاپ است. صنعت نساجی تمام حوزههای مربوط به پوشاک و منسوجات را شامل میشود که در این بین نقش نساجی دیباریس و گروه مهرسام آسان بافت نیز تولید و تامین بخش قابل توجهی از نیاز نخ تولید کنندگان لباس و پوشاک و ... میباشد.
تاریخچه صنعت نساجی:
«در حدود پنج هزار سال پیش از میلاد مردم غارنشین فلات ایران بر اثر تغییراتی که از لحاظ آب و هوا و تشکیل مزارع و چمنزارها به وجود آمد به دشتها روی آوردند و زندگی تازهای را آغاز کردند و در تمدن آنها نسبت به دورانهای پیشین پیشرفت بیشتری دیده شد. قدیمیترین مردم دشتنشین، مردم محل سیلک نزدیک کاشان بودند که آثار زندگی ایشان را در آنجا به دست آوردهاند. ….. چون در همین محل مقداری دوکهای سنگی و گِلین به دست آوردهاند تصور میرود که مردم آن زمان با صنعت نساجی آشنایی داشتهاند.»
تولیدات نساجی در ایران به هزاره دهم پیش از میلاد باز می گردد و عمده ای از بافندگان ایران، به درستی تحت عنوان شاهکار هایی مورد ستایش قرار گرفته اند. اولین کارخانه سبک اروپایی در ایران در دهه ۱۸۵۰ تاسیس شد و جزء اولین موسسات این کشور بودند که از فناوری های نوین استفاده کردند.
نکته:
صنعت نساجی ایران تشکیل شده از شرکت هایی است که در ریسندگی ، بافندگی، کش بافی، رنگرزی، و چاپ فعالیت دارند و از الیاف طبیعی و الیاف مصنوعی برای تولید انواع پارچه های بافته و کش بافی شده استفاده می کنند. اقلام اصلی نساجی، پتو، فرش دست باف، فرش ماشینی، بافت های متفاوت پشم، و همچنین پارچه و پوشاک می باشند.
صنعت نساجی چیست؟
نساجی به معنای بافندگی یا ریسندگی می باشد. نساجی هنریست که در آن برای تولید پارچه ، دو مجموعه جدا ازهم از نخها و رشتهها را که تار و پود نامیده میشوند، در هم می بافند. رشتههای تار در قطعهٔ پارچه به صورت طولی، و رشتههای پود در عرض آن بافته می شوند.
نکته:
صنعت نساجی در ایران دارای قدمتی طولانی و یکی از مهم ترین بخش های اشتغال زا است.
مواد اولیه نساجی چیست؟
به طور کلی مواد اولیه نساجی شامل انواع الیاف نساجی طبیعی و مصنوعی، رنگ های شیمیایی، نفت خام، مونو اتیلن گلایکول، ترفنالیک اسید خالص و پارازایلن می باشد. الیاف نساجی دارای گونه های مختلفی می باشد که عبارتند از:
۱-الیاف طبیعی با ریشه حیوانی : از قبیل انواع پشم، ابریشم.
۲- الیاف طبیعی با ریشه نباتی: از قبیل پنبه، کنف یا کتان.
۳-الیاف معدنی: از قبیل آزبست و پنبه نسوز.
۴- الیاف مصنوعی: مانند نایلون، پلی استر و یا اکریلیک.
کاربرد پارچه:
بیشترین کاربرد پارچه، در صنعت پوشاک است. اما در مبل سازی، ورزش و لوازم خودرو نیز کاربرد دارند. امروزه از منسوجات بی بافت در روکشهای خودرو و به صورت کامپوزیت در صنایع مختلف استفاده میشود.
مترادف کلمه نساجی:
جولاهی , جولاهگی , جامه بافی و...
الیاف مصنوعی:
الیاف مصنوعی میتوانند به وسیله نخریسی از یک پلیمر، در محیطی مناسب استخراج شوند. نخریسی مرطوب (ریون) از محیطی برای سفتشدن استفاده میکند. در نخریسی خشک (استات و تریاستات) پلیمر در یک حلال حلشده که با حرارتدادن محفظه تبخیر شده و از محفظه خارج میشود. در نخریسی مذاب (نایلون و پلیاستر)، پلیمر استخراج شده در مجاورت هوا یا گاز قرارگرفته و سپس سفت میشود. تمامی الیاف فوق میتوانند طول بالایی داشته باشند.
الیاف طبیعی:
الیاف طبیعی میتوان از فراوردههای جانورانی مانند گوسفند، بز، خرگوش، کرمابریشم یا از گیاهانی مانند پنبه، کتان، کنف، سیزال و یا از موادمعدنی مانند آزبست بهدست آورد . الیاف گیاهی را میتوان از بذر بهدست آورد مانند پنبه؛ از ساقه بهدست می آید مانند کتان، کنف و جوت یا از برگ بهدست می آید مانند سیزال. بدون استثناء تمامی الیاف طبیعی ابتدا نیاز به یک پاککردن یا شستشوی اساسی دارند.
نکته:
روندی که یک الیاف طبیعی یا مصنوعی طی می کند بسیار طولانی است و با پروسه های شیمیایی زیادی نیز رو به رو می شود.
دیدگاه خود را بنویسید