مقدمه:

عملیات تکمیل، بعد از تولید کالای نساجی اعمال می‌گردد.درصنعت نساجی و پوشاک، تکمیل بر روی پارچه به منظور افزایش درخشندگی، نرمی، زیبایی، ثبات دائمی، اتوپذیری و نظایر آن صورت می‌گیرد. همچنین مقاوم کردن پارچه در برابر آتش، آب و حشراتی نظیر بید از دیگر اهداف تکمیل کالای نساجی است.

تکمیل پارچه یک مجموعه عملیاتی اشاره دارد که به منظور بهبود کیفیت و ارزش تجاری پارچه انجام می‌شود. در واقع وقتی صحبت از چاپ و تکمیل پارچه می‌شود، باید بدانیم در این عملیات، پارچه به اعمال شیمیایی و مکانیکی زیر و رو می‌شود تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود. تکمیل پارچه بستگی به نوع و جنس آن متفاوت است و هر نوع پارچه از عملیات تکمیلی خاص خود بهره می‌برد.

تکمیل پارچه چند روش دارد؟

  1. روشهای فیزیکی: مانند تراش پارچه، خارزنی، اتو کردن، برس
  2. روشهای شیمیایی: مانند تکمیل رزین، سفید کردن و مقاوم کردن پارچه در برابر آتش. در این روش معمولاً در اثر فعل و انفعالات شیمیای حاصل بین لیف و ماده شیمیایی مصرف شده عمل تکمیل بدست می‌آید و یا اینکه ماده شیمیایی مصرف شده در اثر رسوب کردن و یا اضافه شدن در روی پارچه، تکمیل مورد نظر را می‌دهد، که در نتیجه باعث تغییر در خواص مورد نظر پارچه می‌شود، مانند آهار دادن پارچه‌های پنبه‌ای با مخلوط مواد پلیمری.
  3. روشهای مکانیکی شیمیایی: در این حالت از روشهای شیمیایی و فیزیکی توام استفاده می‌شود مثل تثبیت حرارتی پارچه و بشور بپوش کردن پارچه.

تکمیل پارچه چه اهمیتی دارد؟

  • افزایش درخشندگی پارچه با بخار دادن و اتو زدن
  • افزایش کیفیت پارچه با آبرفت گیری، آهار دادن و استفاده از مواد نشاسته ای و شیمیایی
  • ایجاد طرح های برجسته و زیباتر شدن پارچه با امباسینگ
  • کاهش باکتری و قارچ های موجود در پارچه با استفاده از مواد شیمیایی مخصوص
  •  کاهش اصطکاک سطح پارچه با استفاده از مواد نرم کننده

تکمیل پارچه برای جلوگیری از آبرفت:

با توجه به اینکه پارچه ها هنگام تولید تحت فشار و یا کش آمدن قرار میگیرند و هنگام شستشو در حالت آزاد و رها هستند باعث میشود که پس از شستشو پارچه دچار کاهش ابعاد شود و این مورد مشکل بزرگی در صنعت نساجی است اما برای حل این معضل روش هایی وجود دارد که میزان آبرفت کاهش یابد.

این روش ها شامل این موارد است: روش صفر_ صفر، روش آبرفت تحت فشار، روش سنفوریزینگ و …

عوامل مؤثر در عملیات تکمیل پارچه:

  1. نوع و جنس الیاف بکار رفته در پارچه، حالت و ترتیب قرار گرفتن اونا در نخ و یا در پارچه
  2. خواص فیزیکی پارچه، مثل قدرت تورمش توی آب، بطوریکه هر گاه پارچه در حالت خنک یا مرطوب و یا در حرارت بالا و یا پایین و یا تحت تأثیر فشار و یا اصطکاک قرار گرفت حالت تکمیل شده آن متفاوت بوده و چگونگی این تغییرات بستگی به شرایط عملیات داره.
  3. قدرت جذب و ترکیب با مواد شیمیایی و پایداری فعل و انفعالات شیمیایی حاصل
  4. حساسیت الیاف پارچه به مواد تکمیلی و شیمیایی و یا روشهای بکار رفته شده و شرایط عملیات مثل رطوبت، حرارت، فشار، زمان و pH محیط. مثلاً پارچه‌های ابریشمی و یا کتانی که خود دارای خواص جالبی هستن نیاز به عملیات تکمیلی زیادی ندارن در صورتیکه پارچه‌های فاستونی برای اینکه حالت پوشاکی خوبی داشته باشن نیاز به عملیات تکمیلی زیادی دارن.
  5. ساختمان بافت پارچه اثر زیادی در عملیات تکمیلی داره مثلاً پارچه‌ای که دارای بافت ساده باشه قابلیت پذیرش اغلب تکمیلی ها ر داره. در صورتیکه پارچه‌ای که بافت پاچیده‌تری داره، عملیات تکمیلی را محدود می‌کنه. مثلاً اکثر پارچه‌های تریکو بافت را به علت ضعف در ثبات بعدی نمیشه تحت عملیات تکمیلی معمولی قرار داد.

انواع فرایند تکمیل پارچه:

تکمیل مقدماتی: تکمیل مقدماتی این عملیات به عنوان آماده سازی الیاف برای ورود به ریسندگی می باشد و یا آماده سازی پارچه برای ورود به چاپ یا رنگرزی می باشد. این عملیات شامل:

– شست وشوی الیاف: که مخصوص الیاف پشم می باشد. زیرا پشم پس از چیده شدن بسیار کثیف و بدبو است.

– کربنیزه کردن : پشم خام علاوه بر چربی، مقداری خار و خاشاک همراه دارد که با شستن پشم از الیاف جدا نمی شود. به کمک

یک اسید قوی خار و خاشاک و مواد چربی موجود در پشم هیدرولیز شده و به صورت ذغال در می آید. و با تکان دادن الیاف، ناخالصی ها می ریزد.

– شست و شوی پارچه: پارچه هایی که در قسمت بافندگی تولید می شود عموما تا حدی کثیف و روغنی است و باید شسته شود. تا آماده انجام مراحل بعدی گردد.

تکمیل میانی: عملیات تکمیل میانی پارچه این عملیات شامل تکمیل هایی است که به پارچه خواص جدیدی را می دهد. مواردی از این تکمیل عبارت اند از: بخار دادن نخ برای تثبیت تاب، و برای تثبیت رنگ، سفید گری در این عمل پارچه به کمک مواد سفید کننده سفید می شوند تا ظاهر بهتری پیدا کنند و یا رنگرزی و چاپ بر روی آنها بهتر انجام شود. مرسریزه کردن این عمل برای جذب بهتر مواد و رنگ، فقط روی الیاف پنبه انجام می شود. سود سوز آور غلیظ به مدت کمی روی پنبه قرار می گیرد و به سرعت شست وشو می شود.آهار زنی روی نخ های تار، قبل از بافندگی

تکمیل نهایی : تکمیل نهایی این گروه از تکمیل ها زمانی استفاده می شوند که منسوج مراحل نهایی تولید را می گذراند و پس از آن بسته بندی شده و به فروش می رسد. کلرینه کردن پشم برای جلوگیری کردن از نمدی شدن و زشت شدن ظاهر پارچه پشمی ضد آتش کردن پارچه یا نخ تا مقابل اتش گرفتن و یا گسترش آتش مقاوم تر شود. ضد آب کردن  در این عملیات نفوذ آب به پارچه کاهش پیدا می کند.

اهمیت تکمیل پارچه:

تکمیل‌ها باعث بهبود دوام، استحکام و کیفیت پارچه‌ها می‌شوند.

نتیجه‌گیری:

تکمیل پارچه به عنوان آخرین مرحله در تولید پارچه‌ها و محصولات مدی، نقش بسزایی در بهبود دوام، کیفیت و زیبایی آن‌ها دارد. این فرآیند با تکنیک‌های مختلف، تکمیل پارچه‌ها را به شکلی مناسب و زیبا انجام می‌دهد و به تنوع و تجدیدنظر در طراحی‌ها کمک می‌کند. فروش عمده نخ کارد


نکته:

اکثر پارچه ها ابتدا با الیاف مختلف بافته می شوند که به بافت پارچه با الیاف مختلف  تولید  خام پارچه می گویند.

خام پارچه سپس به رنگرزی یا واحد چاپ ارسال می شود. تولید کننده بسته به جنس پارچه، مورد مصرف آن و طرح مورد نظر اقدام به چاپ طرح یا رنگرزی پارچه می کند که مبحثی مفصل و متنوع است و باید جداگانه به آن پرداخت.

برخی پارچه ها مانند پارچه های فاستونی از نخ های رنگی تولید می شوند. یعنی الیاف نخ در مرحله ریسندگی رنگ می شوند و سپس وارد مرحله بافت می گردند. این فرآیند باعث تثبیت رنگ بهتر پارچه می شود. پارچه هایی که از نخ های رنگی تولید می شوند ثبات و کیفیت رنگ بیشتری دارند.

پس از تکمیل فرإیند بافت پارچه ها وارد مراحل تکمیل می شوند. به فرآیند کامل شدن تولید پارچه پس از تولید خام، اصطلاحا تکمیل می گویند.

مهرسام بافت با دریافت عاملیت فروش از کارخانجات نساجی با قیمت مصوب شده نخ پنبه رینگ و همچنین نخ کارد را در بازار عرضه میکند تولید کنندگان پوشاک و کارگاه های تکمیل و بافت پارچه جهت دریافت قرار داد و        خرید عمده نخ کارد با ما و واحد فروش تماس گرفته و قرارداد خود را تنظیم نمایند.

مدیر فروش مهرسام بافت : محمد رضا ریاضت 

کارشناسان فروش : 88544458

09913348430

09363348430